Disciplines

Airscenting

Honden die aan airscenting doen gebruiken de aanwezigheid van iedere menselijke geur. Dit in tegenstelling tot de mantrailing honden die werken op basis van een specifieke geurbron. Airscenting honden werken zelfstandig en zonder aan een leiband verbonden te zijn. Deze honden kunnen op zeer korte termijn grote terreinen afwerken op zoek naar een slachtoffer. Wanneer zij een zittend/liggend slachtoffer gevonden hebben zullen zij als indicatie naar de geleider toe blijvend blaffen (er zijn ook andere vormen van verwijzingen) tot de geleider bij de hond en het slachtoffer zijn gekomen. De manier van zoeken en de verschillende moeilijkheidsgraden moeten grondig getraind worden door zowel de hond als de geleider.

(Deze discipline trainen wij bij enkele van onze honden)

Mantrailing

Een mantrailing hond werkt op een specifieke mens geur op basis van een geurbron afkomstig van de vermiste persoon. De mantrailingshond maakt ook gebruik van enkele technieken die bij het airscenten aan bod komen. Het grote verschil zit hem er in dat de mantrailhond het spoor zal kunnen volgen zoals het slachtoffer is gelopen. Dit kan varieren door de aanwezigheid van klimatologische of structurele verschillen in de ondergrond. Een hond kan tot 24u na een vermissing nog een spoor terugvinden al is het logisch dat het meest effectieve is zo kort mogelijk na de verdwijning.

(Deze discipline trainen wij bij enkele van onze honden)

Puin

Op puin zoeken doen we enkel om onze honden te trainen op zelfstandigheid en vertrouwen. We zullen nooit op puin actief op zoek gaan naar vermisten. De honden gebruik hierbij dezelfde techniek als het airscenten alleen moeten ze een slachtoffer exact proberen te lokaliseren op enkele meter onder het puin.

 

Tracking

Tracking honden zullen niet zo zeer op zoek gaan naar menselijke geur maar nemen veranderingen in de grondstructuur waar. Zo kunnen zij op grond een spoor volgen waar iemand heeft gelopen en bijgevolg de grond hebben veranderd.

(Dit beoefenen wij niet)

Human Remains Detection

Dit zijn reddingshonden die menselijke resten kunnen terugvinden. Dit kan in combinatie met airscenten getraind worden. Het kan dat de verwijzing van de honden verschillend is bij het terugvinden van een levend of overleden persoon.

(Dit beoefenen wij niet)